piątek, 13 maja 2016

Zdrowa Ja - naleśniki z mąki żytniej.


Na blogu Domi w kuchni znalazłam przepis na żytnie naleśniki.

Troszkę go zmieniłam "pod siebie" - użyłam: mąki żytniej 2000, więcej mąki i wody, ale reszta składników jest identyczna, co u Domi.
Składniki na ciasto (na ok 4-6 porcji, łącznie 1342kcal/698g, czyli 192kcal/100g gotowych naleśników):
-220 gram mąki żytniej 2000 (im większa liczba, tym mąka jest mniej zmielona/przetworzona),
-2 jajka,
-4łyżki oleju rzepakowego (Domi radziła, żeby dodać go bezpośrednio do ciasta, a wtedy nie dodawać już oleju na patelnię - naleśnik nie będzie taki tłusty i ciężki, jeżeli nie wchłonie więcej oleju),


-1 łyżeczka cukru,
-1/3 łyżeczka soli,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-200 ml mleka (użyłam 1,5%)
-ok 500-550ml wody - najlepiej dodawać "na oko".

Całość zmiksowałam na gładką, płynną masę.
Ciasto odłożyłam na kilka minut, zgęstniało, więc dodałam jeszcze troszkę wody.


Najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (nie dodawałam na nią oleju, ale można delikatnie skropić - dodać dosłownie kilka kropelek oleju i rozsmarować go po całej powierzchni, to już zależy tylko od was) .

Starałam się upiec jak najcieńsze naleśniki, ale efekt grubych "podeszw" nie jest imponujący :)
Przede wszystkim dlatego, że kucharka ze mnie marna :)
Wcale się tym nie martwię, bo i tak wyszły z nich zdrowe i smaczne posiłki (o których napiszę już niedługo).




4 komentarze:

  1. No i super, na pewno smaczne. Nie wiem, co ze mną nie tak, ale nie wychodzą mi naleśniki, Twoje to cieniutkie w porównaniu do moich, zawsze się staram, a jakieś takie kluchy wychodzą, albo w drugą stronę i się rozrywają ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te wyszły grubaśne - zobaczysz w jutrzejszym poście dokładniej. Mi też się rozrywają. Im gęstsze ciasto, tym wychodzą grubsze i wtedy z pewnością mniej się drą. hehe. Zawsze byłam beznadziejna w robieniu naleśników :-) Mojemu mężowi wychodzą lepsze, ale on kończył klasę gastronomiczną, więc potrafi to i owo:-)

      Usuń
  2. Kiedyś pomyliłam mąki i zrobiłam żytnie naleśniki...było ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością mają inny smak, niż tradycyjne ze zwykłej mąki. Ale są zdrowsze. Do smaku można się przyzwyczaić. Zwłaszcza że smacznym dodatkami. Napiszę o nich jutro.

      Usuń

Wasze uwagi są dla mnie cenne.
Dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...